Failing to plan is planning to fail
Zomaar wat trainen, daar doen we bij Seikan niet aan mee - we hebben een plan!
Seikan volgt een jaarkalender opgedeeld in twee semesters: het eerste loopt van januari tot juni, het tweede van september tot december.
Op het einde van elk semester is er een examen waar leden kunnen aan deelnemen om een hogere gordel te behalen. Er zijn ongeveer 40 lessen per semester. Om aan het examen deel te mogen nemen, moet je minstens dertig lessen gevolgd hebben. Zo heb je voldoende ervaring en voeling met de technieken opgebouwd. Als je dus niet elke week naar de training kunt komen, doe je er iets langer over om aan het aantal lessen te raken en een volgende graad te behalen.
Het lesprogramma wordt opgebouwd voor een volledig semester in drie hoofdonderdelen:
- kern
- systeem
- sparring
De hoofdtrainer, de assistent en de leden weten welk lesonderwerp op het programma staat en kunnen op die manier hun vooruitgang in kaart brengen. Elke les is opgebouwd uit een aantal technieken. Er is ook ruimte voor individuele uitbreiding. Hogere gordels krijgen de kans om technieken te herhalen die ze eerder al geleerd hebben.
De kern
Ten eerste staan er telkens een drietal "Seikan fundamentals" (Nummer 1 op de Figuur) op het programma. Hierin trainen we onze favoriete zelfverdedigingspatronen of "tokui waza". Deze zijn gebaseerd op een veelvoorkomende aanval (HAPV of Habitual Act of Physical Violence). Daartegen verdedigen we ons volgens de verschillende fases in het gevecht: receive, respond, capture, control
Het systeem
Elk semester volgen we een ander programma rond een bepaald thema uit ons "systeem" (Nummer 2 op de Figuur) - het veelzijdige Koryu Uchinadi curriculum.
Dit semester oefenen we Kamae Waza, een verzameling technieken waarin je bepaalde houdingen gebruikt als zelfverdediging. We leren de technieken apart aan en brengen dan alles samen in een drill met twee personen, zodat we de technieken spontaan leren gebruiken. In het Japans heet dit voluit Kihon Kamae Waza Futari Enzoku Geiko. Dit type drills zijn basiskennis - Kihon Waza.
In deze Futari Geiko drill met tegenstander leren we de technieken onder passieve weerstand. De gevechtspartner biedt dus geen weerstand en werkt mee. Dit is ideaal om de beweging van de techniek eigen te maken. Na verloop van tijd wordt de weerstand hoger. Dan wordt er minder meegewerkt en zelf actief weerstand geboden. Zo voel je hoeveel druk of kracht er nodig is om een bepaalde techniek te doen werken.
Er zijn ook korte drills met twee personen. In deze Tegumi wordt gefocust op een specifieke beweging (hooks, ronde slag, sticky hands, rechte stoot, ...). Van alle technieken worden ook praktische toepassingen aangeleerd. De Seikan Fundamentals zijn voorbeelden van dergelijke Oyo Waza.
Voor hogere gordels is er de Kata van deze technieken. Dit is een solo drill waarin alle technieken na elkaar worden uitgevoerd in een vast patroon. Een kata is ideaal om de houdingen en bewegingen te memoriseren, zodat ze een automatisme worden. Het is ook een prima manier om thuis verder te trainen op je eentje.
Sparring
We oefenen de zelfverdedigingstechnieken ook in "vrije" vorm: zonder te weten welke aanval zal gebruikt worden (Nummer 3: Sparring).
Als sparring beoefenen we boksen en semi-contact, een lichte vorm van kickboksen zonder low kicks en zonder Knock Outs. Deze manier van sparren is een uitstekende manier om de gevechtsafstand te leren inschatten en impactcombinaties aan te leren.
Riai kumite is een manier om zelfverdediging te sparren. We gebruiken onaangekondigde aanvallen waartegen we ons verdedigen. Stelselmatig wordt de weerstand dan opgedreven. "Pressure testing" en "aliveness" zijn cruciaal om te ontdekken of de aangeleerde zelfverdedigingstechnieken ook spontaan en onder druk toegepast kunnen worden. Zo weet je of de aangeleerde technieken ook in de praktijk werken.
Uiteraard zijn er grenzen aan hoe ver je wil gaan in het testen van het technieken. Veiligheid staat bij Seikan voorop. We zijn geen atleten die geld verdienen door in de ring te vechten. We willen de dag nadien nog naar het werk of school gaan. Bovendien willen we nog lang samen trainen. Hard sparren leidt steeds tot blessures en dat willen we ten alle prijze vermijden. Daarom trainen we misschien iets minder hard dan de sommige andere vechtsporten. Dat deert ons niet, want het moet vooral plezant blijven!
Meer info over gratis proeflessen, tijdstip en locatie via onderstaande knop: